За поръчки
0885 306 305 Ще бъдем отново на линия от 8 до 17ч. или

Новини

Обнародван е Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход

Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше публикуван в брой 62 на Държавен вестник от дата 27.7.2018 г.

Преди да излезе във ваканция, Народното събрание прие Закона за горивата на второ четене.

Въпреки протестите на търговци на горива от цялата страна, разпоредбите остават и изискват от фирмите, които търгуват на едро и дребно, складират или транспортират горива, регистрация, висок уставен капитал (1 000 000 лв за дейност на едро и по 20 000 лв за обект на дребно), банкови гаранции и изисквания към управителите.

Както вече сме отбелязвали, вътрешните обекти, т.нар. ведомствени, ще трябва да отговарят на всички изисквания за бензиностанция, в това число минимален капитал и предоставяне на обезпечение. 

Множеството финансови и административни тежести ще натоварят по-малките и средни участници на пазара на горива с непосилни задължения. Резултатите ще бъдат множество закрити бензиностанции, закрити ведомствени обекти, големи разстояния в по-малки населени места без обекти за зареждане на гориво, отпадане на търговци на горива на едро, закриване на работни места, по-високи цени на горивата за крайните потребители, окрупняване на пазара на горива от големите участници.

Законът влиза в сила след 6 месеца.

Още новини